tr Turkish
ar Arabicen Englishfr Frenchfa Persianru Russiantr Turkish

Yerli Malı Belgesi Nedir?

Yerli malı belgesi nedir sorusu için öncelikle yerli malı kavramının tanımını yapalım. Yerli malı, tamamen Türkiye’de üretilmiş veya üretim sürecinin önemli bir kısmı ile ekonomik değeri olan işçilik kısmının Türkiye’de yapıldığı ürünler olarak ele alınır.

YERLİ MALI BELGESİ NEDİR?

Yerli malı belgesi alınabilmesi için gerekli şartlar ile ilgili tebliğ 13.09.2014 tarih, 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

YERLİ MALI BELGESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Yerli malı belgesi, son zamanlarda özellikle Kosgeb desteklerinde karşımıza çıkan bir konudur.

Kuruluşlar, kosgeb tarafından belirlenen program ve proje limitlerine ilave olarak projeye konu olacak makina ve teçhizatın, yerli malı belgesine sahip olması durumunda bu destek oranlarına %15 ilave edilmektedir.

Yerli malı belgesi ayrıca kamu ihalelerinde de talep edilebilmekte ve ihaleye giren firmalar için de fiyat avantajı sağlayabilmektedir.

YERLİ MALI BELGESİ BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Yerli malı belgesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı Ticaret ve Sanayi odalarından alınmaktadır.

YERLİ MALI BELGESİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Yerli Malı belgesi alınabilmesi için iki ön koşul bulunmaktadır:

1.Sanayi sicil belgesi,

2.Kapasite raporu.

Bu iki belge olmadan yerli malı belgesi başvurusu yapılamaz.

Bu iki koşulun sonrasındaki en önemli konu ürünün yerli katkı oranının en az %51 olmasıdır.

Yerli katkı oranının hesaplanması;yerli katkı oranı hesap cetvelinin üretici tarafından doldurulması ile belirlenir. Üretici tarafından yapılan bu hesaplamanın ardından mali açıdan bağımsız bir mali müşavir tarafından incelenerek resmi kayıtlara uyumluluğu kontrol edilir ve onaylanır.

Yerli malı oranının teknik olarak değerlendirilmesi ayrıca eksper tarafından yapılır. Eksper, üretici tarafından konularında uzman üniversitelerin ilgili bölümlerinden seçilir ya da bağlı olunan oda’dan talep edilir.

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
Whatsapp
www.myeoffice.com.tr